Focus je alleen op het resultaat van vandaag, dan verlies je als organisatie je wendbaarheid!

Hugo Hoetink – ‘Talentontwikkeling’ wordt vaak ingezet als extra investering in de ‘high potentials’ van de organisatie, of als visie voor de lange termijn onder de noemer ‘levenslang leren’. Dat is een goede zaak voor de betrokken medewerkers, maar de vraag is: Wat heb je aan talentontwikkeling wanneer je een business te runnen hebt, wanneer je op korte termijn resultaten moet neerzetten? Toch is talentontwikkeling ook dan een belangrijke hulpbron. Managers die optimaal aandacht hebben voor de talenten van hun teamleden presteren beter.

Lees meer “Focus je alleen op het resultaat van vandaag, dan verlies je als organisatie je wendbaarheid!”

Waarom het ego niet wil leren … en hoe het kwam dat ik mijn yoga mat bijna in stukjes knipte

Blog Aukje Menger – Neeeee! Nou zei ik ‘bekkengebied’ in plaats van ‘bekken’. En ik benoemde de uitademing niet goed…zo komt het dus nooit goed met dat examen! Ok…het mag duidelijk zijn dat ik enige stress en frustratie ervaar. Ik ben aan het oefenen voor mijn praktijkexamen dat onderdeel is van mijn yoga opleiding en waar getoetst zal worden of de basis van het lesgeven in yoga voldoende aanwezig is. En zoals dat vaak gaat als je iets nieuws leert, ben ik mij akelig bewust van mezelf en van wat er allemaal nog niet goed gaat. En sta ik uit onvrede met mijn eigen kunnen op dat moment op het punt om mijn yoga mat in stukjes te knippen en het examen te skippen. Lees meer “Waarom het ego niet wil leren … en hoe het kwam dat ik mijn yoga mat bijna in stukjes knipte”

Help, mijn comfortzone krimpt … – deel 2

Hugo HoetinkIn deze blogserie nemen we je mee in onze gedachtenlijn over de VUCA-wereld, Wendbare Organisaties, Wendbare Medewerkers en Talentontwikkeling. Hierbij gebruiken we de theorie van Carol Dweck over Fixed Mindset en Growth Mindset als rode draad. In dit tweede deel gaan we in op de vraag waarom het in veel organisaties toch zo moeilijk blijkt.om in beweging te komen, terwijl de noodzaak zo groot is.

Lees meer “Help, mijn comfortzone krimpt … – deel 2”

Krimpende comfortzone – deel I

Hugo HoetinkIn deze blogserie nemen we je mee in onze gedachtenlijn over de VUCA-wereld, Wendbare Organisaties, Wendbare Medewerkers en Talentontwikkeling. Hierbij gebruiken we de theorie van Carol Dweck over Fixed Mindset en Growth Mindset als rode draad. In dit eerste deel kijken we hoe invloeden vanuit de VUCA-wereld de comfortzone van medewerkers kunnen aantasten: ‘De krimpende comfortzone’. 

De VUCA-wereld heeft een grote impact op organisaties en doet een sterk beroep op wendbaarheid van zowel organisaties als medewerkers. Hoe dit precies verloopt, kunnen we verhelderen aan de hand van het begrip ‘comfortzone’. Dit is het ‘gebied’ waarin je je als medewerker vertrouwd voelt. Je doet dingen die passen bij je talenten en ambities èn die bezigheden zijn ook nog eens waardevol voor de organisatie waar je werkt. In voorbije tijden was het mogelijk dat een medewerker zijn hele werkzame leven doorbracht in dezelfde comfortzone. Na afronding van je opleiding en een leertijd in de praktijk, kon je tientallen jaren vooruit. Tegenwoordig komen er vanuit de VUCA-wereld in hoog tempo nieuwe ontwikkelingen op je af. Het kan zijn dat je werk sterk wordt beïnvloed door digitalisering en robotisering. Als ervaren chirurg moet je je bijvoorbeeld nieuwe technieken eigen maken. Je comfortzone krimpt. Lees meer “Krimpende comfortzone – deel I”

Horizon the move – Wendbaarheid en Talentontwikkeling

De MOOC Wendbaarheid en Talentontwikkeling is in volle gang! Wij genieten van alle mooie bijdrages tot nu toe. Er wordt veel gepost, stelling genomen, advies gegeven, twijfels geuit en vragen gesteld. Volop interactie en we kunnen wel stellen: Talentontwikkeling leeft! Daarom willen we jullie graag uitnodigen voor de live-bijeenkomst op 5 februari van 16.00 tot 20.00u bij ons in Leusden.

Lees meer “Horizon the move – Wendbaarheid en Talentontwikkeling”

Strategie is van iedereen

PW 17 oktober 2018 –  Luisteren naar je medewerkers. Veel werkgevers vinden dat tegenwoordig belangrijk – maar vaak om de verkeerde reden. Zij willen vooral weten wat mensen nodig hebben om zich goed te voelen. Maar nog belangrijker is welke bijdrage medewerkers leveren aan de strategie.

Als Hugo Hoetink van Horizon Training&Ontwikkeling bedrijven adviseert, is er één ding dat hem altijd weer verbaast. “Organisaties zijn vaak op zoek naar jonge professionals met frisse ideeën. Maar wat gebeurt er als die zijn gevonden? Dan worden ze al snel ingekapseld in het systeem. Ze krijgen een mentor en die gaat ze precies uitleggen aan welke regels ze zich intern hebben te houden. En natuurlijk zal die mentor zoveel mogelijk kennis proberen over te brengen op de nieuwelingen.” En nu komt het: Er is dan geen sprake van kennisuitwisseling, het blijft puur eenrichtingsverkeer. Lees meer “Strategie is van iedereen”

De truc van Agile-filosofie: Gewoon beginnen!

Management Impact – Wehkamp zet vol in op agile werken en daarmee op agile organiseren. Chief Transformation and People Officer Miranda Berkhof is verantwoordelijk voor deze cultuurverandering. Zij loopt over van enthousiasme – behalve over één ding: het begrip ‘agile’. Haar advies: “Vergeet de term en ga het gewoon doen.”

De laatste jaren heeft Wehkamp, de retailreus uit Zwolle, een transformatie ondergaan. Van een postorderbedrijf met een dikke catalogus verandert het bedrijf in een digitale organisatie. Om dat voor elkaar te krijgen, ging de webwinkel agile werken. Berkhof, die spreker is op het congres Agile Organiseren, nuanceert meteen: “We hebben de filosofie omarmd, maar we gebruiken de term nagenoeg niet. Als je eerst moet definiëren wat je daarmee bedoelt, verlies je veel kostbare tijd met elkaar. We zijn onszelf aan het transformeren naar een digitale organisatie en daar hoort werken volgens bepaalde principes bij.” Lees meer “De truc van Agile-filosofie: Gewoon beginnen!”

Interactieve online course (MOOC) over Wendbaarheid en Talentontwikkeling

Vanaf 5 november 2018 bieden wij, in samenwerking met MOOCFactory, onze eerste MOOC aan! Het thema is Wendbaarheid en Talentontwikkeling.

MOOC staat voor Massive Open Online Course; een vorm van social learning. Een online interactieve cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Deelname is gratis. Een MOOC is een complete, op zichzelf staande cursus die speciaal voor internet is ontwikkeld met een looptijd in ons geval van 4 weken. Elke week gaat er een level open waarin content staat die je kan bekijken, beluisteren of lezen en waarop je op kan reageren.

Lees meer “Interactieve online course (MOOC) over Wendbaarheid en Talentontwikkeling”

Hoe het gaat? Goed. Of eigenlijk…

Blog Aukje Menger – Ik sta bij het lunchbuffet. We zijn halverwege de trainingsdag en een van de trainees sluit aan. Hij loopt naar me toe en zegt “Hee, hoe gaat het met je?” Een hele gewone vraag. Die in veel gevallen meer als begroeting dan als daadwerkelijke vraag gebruikt wordt. Ik hoor mezelf antwoorden “Ja, goed. Met jou?” En dan bedenk ik me … dit klopt niet. Want eigenlijk zit ik helemaal niet zo lekker in mijn vel. M’n hoofd loopt over, ik slaap al een paar weken niet goed en ik voel me rusteloos. Niet precies een situatie die zich door “ja, goed” laat samenvatten . Maar ja … wil hij echt weten hoe het met me gaat of is de vraag bedoeld als groet? En als ik vertel hoe het gaat, maak ik de sfeer dan niet meteen ongemakkelijk? Maar toch: “Tja, ik zeg nou wel goed, maar dat klopt eigenlijk niet. Het gaat momenteel niet zo geweldig met me.” We hebben er een kort en prettig gesprek over en hoewel er aan mijn situatie niks veranderd is, voelt het beter. Omdat ik de ruimte heb gemaakt om echt te zijn in plaats van pro forma.

Het is een voorbeeld dat laat zien hoe een ogenschijnlijk makkelijke en vaak zonder veel gedachten gestelde vraag voor de beantwoorder nogal wat dillemma’s teweeg kan brengen. Lees meer “Hoe het gaat? Goed. Of eigenlijk…”