Freia-STAP-Horizon

Wat is het STAP-budget?

STAP budget

Als ervaren professional wil je je blijven ontwikkelen. Ben jij aan het oriënteren op een training of opleiding, dan helpt de overheid je graag een handje mee door vergoeding uit te keren. In dit geval kan het STAP-budget interessant voor je zijn!

Als werkende of werkzoekende kun je vanaf 1 maart 2022 een budget van maximaal € 1.000,- inclusief btw per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze vergoeding heet het STAP-budget. De afkorting STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Hierdoor heb je namelijk meer kans op het behouden van je baan of het helpt je bij het vinden van een nieuwe baan.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Je kunt het STAP-budget aanvragen als je inwoner van de Europese Unie en 18 jaar of ouder bent. Voor de overige voorwaarden verwijzen we je graag naar de website van UWV.

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

In het STAP-scholingsregister van DUO vind je het complete studieaanbod met opleidingen en opleiders. Je kiest een opleiding die je wilt volgen en schrijft je in bij de door jou gekozen opleiding van Horizon. Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs van ons. Dit STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig om het STAP-budget aan te kunnen aanvragen bij UWV. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding.

Vanaf 1 maart 2022 kun je een vergoeding voor de opleiding aanvragen op het STAP-portaal van UWV. Dit kun je één keer paar jaar voor jezelf doen. Ieder kalenderjaar heeft 6 aanvraagperiodes van 2 maanden. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag aan ons als opleider uitgekeerd en brengen wij dit bedrag in mindering.

Rekenvoorbeeld

Hieronder geven we je een rekenvoorbeeld van een opleiding waarbij van de STAP subsidie gebruikt wordt. In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met BTW.

Backbone programma

 

Investering  € 6.311,00
Toeslag BTW vrij (10%)  € 631,10  +
 € 6.942,10
STAP subsidie  € 1.000,00  -/-
Nog te betalen  € 5.942,10

Welke opleidingen van Horizon kan ik volgen met het STAP-budget?

Veelgestelde vragen over het STAP budget

Hoe kan ik me inschrijven voor een opleiding met STAP-budget?

Op onze website kan je vinden welke opleidingen voor het STAP-budget in aanmerking komen. Dit staat duidelijk bij de desbetreffende opleiding. Vervolgens kan je je direct online inschrijven. Bij het inschrijven wordt gevraagd of je gebruik wil maken van het STAP-budget. Als wij de inschrijving hebben verwerkt ontvang je van ons een STAP-Aanmeldingsbewijs. Deze heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen.

Kan ik me inschrijven voor opleidingen die duurder zijn dan € 1.000?

Ja, dit kan. Als het STAP-budget is toegekend, ontvangen wij de subsidie van het UWV. Wij zorgen ervoor dat dit bedrag in mindering wordt gebracht op totale prijs. Vervolgens ontvang je de restant factuur van ons.

Vanaf wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Vanaf 1 maart 2022 kan STAP-budget worden aangevraagd. Minimaal 4 weken voor de start van de opleiding of training moet het budget aangevraagd zijn. Dit betekent dat de opleiding pas vanaf 29 maart 2022 kan starten. 

Daarnaast moet de opleiding binnen 3 maanden na de aanvraagperiode starten. Bijvoorbeeld als de aanvraagperiode tot 30 april loopt, moet de opleiding uiterlijk 30 juli aanvangen.

Wat zijn de aanvraagtermijnen van het STAP-budget?

Het totale beschikbare budget van ongeveer 200 mln op jaarbasis wordt verdeeld over 6 aanvraagtermijnen van 2 maanden:

  1. van 1 januari tot en met 28 of 29 februari;
  2. van 1 maart tot en met 30 april;
  3. van 1 mei tot en met 30 juni;
  4. van 1 juli tot en met 31 augustus;
  5. van 1 september tot en met 31 oktober;
  6. van 1 november tot en met 31 december.
  7. NB: in 2022 komt het eerste aanvraag tijdvak te vervallen.

Ik ben al gestart met mijn opleiding kan ik nog STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kan pas vanaf 1 maart worden aangevraagd voor opleidingen die minimaal 4 weken later starten. Alle opleidingen die begonnen zijn voor 29 maart 2022 komen niet in aanmerking voor het STAP-budget.

Kan ik voor meerdere opleidingen per jaar het STAP-budget aanvragen?

Nee, iemand kan slechts één toekenning per kalenderjaar ontvangen, ongeacht of dit het maximale bedrag van de subsidie is. Dit betekent dat het STAP-budget één keer per jaar gebruikt kan worden voor het bekostigen van één opleiding of training.

Mag mijn werkgever meebetalen?

Een werkgever mag meebetalen aan een opleiding of training. Wanneer deze alleen de volledige kosten voor zijn of haar rekening neemt is het niet mogelijk om STAP-budget aan te vragen. Tijdens de aanvraag van het STAP-budget wordt gevraagd of de kosten voor de opleiding of training bekostigd worden door een derde.  

Kan ik de opleiding BTW belast of BTW vrijgesteld afnemen?

Het is mogelijk om onze opleidingen zowel BTW belast als BTW vrijgesteld af te nemen. Als je geen BTW kan verrekenen, dan is het voordeliger om de opleiding vrijgesteld van BTW af te nemen. Dan betaal in plaats van 21% slechts een opslag van 10% over de opleiding. Geef bij de inschrijving aan of je de opleiding BTW belast of vrijgesteld wenst af te nemen. 

Kan ik kosteloos annuleren?

Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Bekijk hier onze Algemene Voorwaarden.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.