Duurzame inzetbaarheid: Generatieverschillen zorgen voor problemen op de werkvloer

1HR Praktijk 01 december 2015 – Ruim de helft van de Nederlandse werknemers geeft aan dat generatieverschillen problemen veroorzaken op de werkvloer. Op Europees niveau is het aantal werknemers met deze zogenoemde intergenerationele problemen een kleine 70 procent. Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View in Europe 2015/2016’ van ADP, onder ruim 11.000 werknemers uit de acht belangrijke economieën van Europa, waaronder 1.500 Nederlanders.

De voornaamste reden voor deze intergenerationele problemen is het verschil van inzicht over de aanpak van zaken. Daarnaast heerst de opvatting dat oudere werknemers langer doorwerken waardoor er onvoldoende ruimte overblijft voor nieuw talent. Ook hebben jongere en oudere werknemers andere opvattingen over de waarden van de organisatie en groepsverantwoordelijkheid.


Waardering
Hoewel een deel van de werknemers moeite heeft om met de steeds grotere leeftijdsverschillen tussen collega’s om te gaan, is er ook waardering voor ervaring die leeftijd met zich mee kan brengen. Zo zegt 39 procent van de Europese werknemers dat hun organisatie zich zorgen maakt over het verlies van talent en kennis naarmate meer werknemers met pensioen gaan.“Met het pensioneren van werknemers gaat soms een schat aan kennis en ervaring verloren. Werkgevers zouden meer kunnen doen om de kennis en ervaring van oudere werkgevers te benutten,” aldus Loraine Blommendaal, HR directeur bij ADP.Uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de tien organisaties plannen heeft om gepensioneerde werknemers als consultants in te huren. “Dat is weinig, zeker als je nagaat dat sommige werknemers helemaal niet zitten te wachten op een volledig pensioen Verandering leidt tot beter resultaaten best bereid zijn om in aangepaste vorm door te werken,” aldus Blommendaal. Lees het onderzoek.
Team@work: verandering leidt tot beter resultaat,
 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.