Energiegevers of energievreters? Doe de body-check – Aukje Menger

energieBlog: Werken aan de beste versie van jezelf

19 september 2016 – Ze kwam de trainingsruimte binnen met een verontschuldiging. “Sorry. Ik heb vandaag zoveel energie in mijn lijf dat ik denk dat het lastig zal worden om de hele dag te zitten.” We lachten er samen om. Vooral niet teveel gaan zitten dan, was mijn devies. Ik dacht vooral: wat goed dat je dat opmerkt. Zelf ben ik niet altijd zo bewust van de signalen die mijn lijf me geeft. Mijn opgetrokken schouders? Die voel ik rustig pas aan het einde van een dag. Hoofdpijn? Gewoon even een ibuprofennetje nemen. En met mij veel deelnemers die ik in training tegenkom.

Je lijf heeft het potentieel om een enorm waardevol meetinstrument voor je te zijn. Het vertelt je of je energie krijgt van die nieuwe klus. Wanneer je die meeting echt TE spannend vind. Of wanneer je te lang achter je laptop bent blijven plakken. Dan moet je wel luisteren natuurlijk. Een van de manieren om te horen wat je lijf te je vertellen heeft over de taken en zaken waar je mee bezig bent, is het doen van een body scan. Met een body-scan doe je een gerichte check waarbij je je lichaam ‘langsloopt’ en voelt hoe het met je lijf is. Zo kom je op het spoor waar energie zit en waar spanning.

Goede balans

Dat klinkt misschien nog een beetje vaag of abstract. Het is vervolgens de uitdaging om te kijken waar de signalen die jouw ‘persoonlijke energie meter’ je geeft, mee te maken hebben. Kun je de energie en spanning die je in je lijf voelt, koppelen aan waar je mee bezig bent en wat er speelt. In je werk en thuis. Dat is soms nog een behoorlijke puzzel. Want heeft dat pijntje in je onderrug nou met de spanning in je team, de doorwaakte nachten met je baby of toch gewoon met een iets te fanatiek potje tennis te maken?  Maar het begint met luisteren. Zo kan de body-check een begin zijn om vaker te doen ‘waar je energie van krijgt’. Vervolgens kun je de verdieping zoeken naar wat een goede balans voor jou inhoudt. Hoeveel tijd en energie besteed je aan werk? Aan ontspanning? Aan je gezondheid? Aan zingeving? Aan relaties? Een duidelijk beeld van hoe je aandacht geeft aan deze elementen uit je dagelijks leven, helpen enorm om gericht en bewust met je energie om te gaan. Dus: check en dubbelcheck. En als je teveel energie hebt om stil te zitten? Dan kun je mooi een vreugdedansje doen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.