Hoera voor de comfortzone!

Blog Aukje Menger – Ik zucht. Kijk naar mijn beeldscherm. Er zijn nog steeds twee deelnemers die het niet lukt in de online sessie te komen. De overige deelnemers wachten mijn pogingen om deze deelnemers via berichtjes te coachen ogenschijnlijk geduldig af. Ondertussen bedenk ik me dat we nu wel echt moeten starten, willen we datgene wat ik gepland heb voor deze sessie goed kunnen behandelen. Ik voel me gestrest en bepaald niet als een vis in het water. ‘Life begins at the end of your comfort zone’, ‘great things never came from comfort zones’ of ‘outside of the comfort zone is where the magic happens’. Deze quotes zijn maar een paar voorbeelden van wat er gezegd en geschreven wordt over onze comfortzone. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als ik dit lees denk ik een aantal dingen:

  1. Blijkbaar is je comfortzone een tamelijk tragische plek om te zijn.
  2. Als je wil dat er goede dingen gebeuren, zorg je als de wiedeweerga dat je uit je comfortzone komt.
  3. Ik kan natuurlijk met goed fatsoen niet hardop zeggen dat ik houd van mijn comfortzone.


Terwijl ik me juist van die laatste gedachte in de afgelopen weken vol online uitdagingen toch wel bewust ben geworden. Natuurlijk: nu ik gedwongen uit mijn comfortzone werd getrokken om online training te geven, kan ik daar de positieve kanten aan ontdekken. Zo kwam ik erachter hoe stevig en vast mijn opvattingen over wat er wel en wat er niet online mogelijk is in mijn systeem zaten (en voor een gedeelte echt onjuist bleken te zijn). Ook ervaarde ik dat wanneer je dan na veel gepieker, voorbereiding en de nodige doemscenario’s afgespeeld te hebben, ervaart dat je in staat bent om de taak buiten je comfortzone tot een goed einde te brengen, dat echt een tevreden gevoel geeft. En natuurlijk maakte het buiten mijn comfortzone gaan het mogelijk om toch met onze deelnemers te trainen. Ok…de kern van de quotes, begrijp ik dus.
Waar ik een stuk minder mooie tegeltjes wijsheden over vind, is hoe ongemakkelijk, pijnlijk en zorgelijk het buiten die comfortzone kan zijn. Maar als je zoekt, vind je die nog wel onder het kopje ‘verandering’. Maar wat ik me vooral besef is het belang van mijn comfortzone. Hoe belangrijk het is om je in een (groot) gedeelte van de dingen die je doet veilig, vertrouwd en competent te voelen. Dat geeft rust. En volgens mij is een stevige basis in je comfortzone ook de beste springplank om buiten je comfortzone te gaan rondkijken. Dus laten we niet doen alsof de comfortzone een stoffig hoekje in iedere organisatie/ ieders leven is, waar je met een grote boog om heen zou moeten lopen. Laten we vieren dat je een comfortzone hebt, met alle mooie dingen die je daarin doet en kunt! Je moet maar zo denken, als die comfortzone er niet was, kon je er ook niet buiten gaan.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.