HR TRENDS 2016: talentmanagement

mandev_headerPW de Gids december 2015 – Met de noodzaak voor SPP neemt ook de noodzaak voor talentmanagement toe. Maar daarover missen veel HRM’ers nog de kennis

De noodzaak van het maken van een strategische personeelsplanning(SPP) is ondertussen eindelijk doorgedrongen tot de gelederen binnen HR. Zowel in het onderzoek HR Trends 2016 van onder andere Berenschot, als de HR Benchmark 2016 van cloud-dienstverlenerRaet staat het bovenaan de prioriteitenlijst. Volgens Raet doet 77 procent aan personeelsplanning. Dit hangt natuurlijk samen met de krapte van cruciaal personeel dat een groot deel van de HR-professionals ziet aankomen. Bijna een kwart ervaart problemen met het werven van personeel.
Dat HRM’ers SPP hoog op de agenda hebben staan, betekent nog niet dat ze menen dat ze goed bezig zijn: 22 procent geeft zichzelf lager dan een 5 (Raet). Heel strategisch zijn de planningen echter ook nog niet. De scope is 1 tot 3 jaar, 4 procent kijkt 5 jaar of verder.

Talentmanagement hoog op agenda

Ook voor de ontwikkeling van het personeel komt steeds meer aandacht. Talentmanagement staat hoog op de agenda. Net als bij SPP is ook bij talentmanagement de belangrijkste reden dat ze het doen: de continuïteit van de organisatie.
Er lijkt een trendbreuk in de doelgroep die van talentmanagement mag profiteren. Meer dan de helft meent dat in de organisatie talentmanagement voor iedereen in de organisatie bestemd is. De meest aangeboden ontwikkelinstrumenten zijn opleiding, training, voortgangsgesprekken, beoordelingsgesprekken. Grootste stijgers zijn het doelstellingengesprek en e-learning. HR-professionals missen nog wel kennis om een goed talentmanagement door te voeren (onderzoek Raet): ze willen graag meer inzicht in een benodigd talent (42 procent) en meer inzicht in aanwezig talent (39 procent). Laat dat nou net de basis zijn van een goede strategische personeelsplanning waarvan ze gelukkig zelf ook zeggen dat ze nog een hoop moeten leren.
Meer HR Trends voor 2016:
HR TRENDS 2016: robotisering
HR TRENDS 2016: eHRM
HR TRENDS 2016: flexibilisering
HR TRENDS 2016: innovatie en strategie

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.