Kom uit je groove
Blog Aukje Menger 18 juli 2017– De afgelopen weken kwam ik in trainingen en coaching regelmatig op de vraag ‘wat zijn jouw patronen?’. Het deed me denken aan muziek; ‘get into the groove’ (of misschien liever ‘get out of your groove’). Een groove is een ritme dat swingt omdat niet alle noten precies op de ‘juiste’ tel wordt gespeeld. Daardoor lijkt een groove te leven en heb je meestal zin om erop te dansen of bewegen. De ritmesectie en de melodiesectie samen dragen bij aan het ritme dat als kenmerk heeft dat het swingt.
En dat is voor patronen in denken en doen ook vaak kenmerkend; op een bepaald manier zijn ze uitnodigend en lijkt het alsof je er automatisch op ‘meedanst’. Voorbeeld: je bent geneigd om meer met anderen bezig te zijn dan met jezelf. Dat patroon heb je op een gegeven moment ontwikkeld, omdat dat op dat moment nuttig gedrag was. Omdat je daarmee in je gezin wat kon betekenen en steun kon geven bijvoorbeeld. Niks mis mee. Maar nu bevind je jezelf in een werkomgeving, waarin jij zelf moet zorgen dat je interessante klussen krijgt. Of je eigen grenzen aan moet geven. Dat wordt verdraaid lastig als je vooral let op wat anderen nodig hebben. Het wordt je duidelijk dat je een ‘nieuwe groove’ nodig hebt om in deze setting effectief te zijn. Jezelf vaker beseffen waar jij behoefte aan hebt en dit hardop kenbaar maken aan je omgeving.
Tijd om je manier van denken aan te pakken
Maar zo eenvoudig is dat nog niet. Want je patroon is meer dan een gewoonte om bepaald gedrag te laten zien. Je hebt ook opvattingen over dit gedrag opgebouwd waarmee je aan jezelf uitlegt waarom je je zo gedraagt. In het geval van ‘veel met anderen bezig zijn en minder met jezelf’ klinken die opvattingen bijvoorbeeld als: ‘mensen die aan zichzelf denken zijn egoïstisch’ of ‘ik kan alleen iets voor anderen betekenen als ik niet teveel aandacht op mezelf vestig’. Zonder een verandering in je opvattingen over je eigen gedrag is het onwaarschijnlijk dat je je ‘groove’ effectief aan zal passen. Tijd dus om je manier van denken aan te pakken. Opvattingen te formuleren die jou helpen om meer met jezelf bezig te zijn, zonder je ellendig te voelen over het feit dat je dat doet. ‘Ik mag mijn eigen behoefte serieus nemen’ of ‘door goed voor mezelf te zorgen, kan ik beter voor anderen zorgen’. Lastig genoeg om een gedachte te formuleren die voor jou als ‘waar’ klinkt. Onderstaand schema (ABC schema uit RET- Rationeel Emotieve Training) kan helpen om wat orde te scheppen in jouw patroon.
Swing it out!
En dan? Dan is je patroon nog niet verdwenen natuurlijk. Een ‘groove’ voelt vertrouwd en werkt vaak op ‘auto pilot’. Dus is het werken aan een nieuwe ‘groove’ een kwestie van bewust zien wanneer je in je oude patroon stapt. Je opvattingen bewust uitdagen. En experimenteren met je nieuwe ‘groove’. Swing it out!