Staar je niet blind op strategische personeelsplanning

referenties_header6

Effectory 11 december 2015 – Strategische personeelsplanning is een hot topic voor veel organisaties. HR-afdelingen schetsen een toekomstplaatje en proberen ervoor te zorgen dat er voldoende mensen beschikbaar zijn voor functies die nog moeten ontstaan. Door deze planmatige aanpak krijgen organisaties meer grip op hun HR-uitdagingen, maar er kleven ook nadelen aan.

Talent in de wachtkamer

Het klinkt niet gek: een wachtkamer vol talent. En natuurlijk is het goed om medewerkers klaar te stomen voor toekomstige functies. Maar het is en blijft een wachtkamer. Waarom zou je mensen hun talenten niet meteen optimaal laten benutten? Daarnaast zijn er ook vast medewerkers buiten de wachtkamer die zich goed ontwikkelen. Verdienen zij dan geen kans?

Strategisch plannen, ad hoc invullen

Strategische personeelsplanning kan de scherpte uit je organisatie halen en gaat over het algemeen ten koste van de spontaniteit. Hou je er daarom niet te krampachtig aan vast. Het is goed om ruimte voor flexibiliteit in te bouwen, om niet álles vast te leggen. Zorg dat je voldoende talent in huis hebt en bedenk van tevoren welke rollen er zullen ontstaan. Maar beslis pas welke medewerkers daar het beste bij passen op het moment dat de functie vrijkomt. Dat is goed voor de wendbaarheid, creativiteit en het innoverend vermogen van je organisatie.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.