The way I make me feel – Aukje Menger

aukje menger horizon 312 april 2016 – Ik moest van de week naar een Belangrijke Afspraak. Of wacht…daar ga ik al…Ik moest niets. Maar ik ging dus wel naar deze belangrijke afspraak met een hoofdletter B. Waarom was deze afspraak zo belangrijk? Nou dat laat zich op verschillende manieren uitleggen. Vanuit zakelijk perspectief was dit een kansrijke afspraak bij een nieuwe opdrachtgever. Zaak dus om deze opdracht binnen te halen! Al enige reden om er niet lichtzinnig over te denken. Vanuit persoonlijk perspectief was dit een afspraak die al na een paar weken sinds mijn start bij mijn nieuwe werkgever plaatsvindt en dus een belangrijk moment om te laten zien wat ik waard ben als professional. Oh…daar wordt het echt spannend.

Ik was super voorbereid. Niet alleen het jaarverslag en de guiding principles voor het gedrag van de medewerkers in die organisatie van de betreffende organisatie had ik gelezen, ik had verschillende scenario’s doorgenomen voor wendingen in het gesprek. Een kritische noot hier zou ik zo kunnen pareren en een vraag over mijn visie op het programma zou ik zo beantwoorden. Set up voor succes. De realiteit: ik was stikzenuwachtig voor deze afspraak. Dat kwam natuurlijk omdat mijn collega’s me duidelijk gemaakt hadden hoeveel er van deze afspraak afhing. Of door deze opdrachtgever, die ambitieus is ten aanzien van het programma en dus ook kritisch ten aanzien van welke trainers ze graag aan het werk zien, toch? Als we het reëel bekijken kan dat natuurlijk niet de oorzaak van mijn zenuwachtige staat zijn. Mijn emoties kunnen niet rechtsstreeks door mijn collega’s of welke andere persoon of instantie dan ook beïnvloed worden. Zie onderstaand plaatje over het ABC van emoties:
abc
Ok. Die zenuwen heb ik dus aan mijn eigen ideeën en gedachten te danken. Mijn eigen opgebouwde spanning over presteren, bewijzen en het waarmaken. Dat is slecht nieuws, want het was wel lekker om mijn spanning aan de situatie en anderen toe te schrijven. Maar toch ook wel goed nieuws. Want als er nou iets is waar ik invloed op heb, dan ben ik het zelf. Werk aan de winkel dus. En die afspraak? Die verliep bijzonder prettig. Want mijn eigen ideeën en gedachten blijken soms een stuk ingewikkelder dan de realiteit.
Aukje Menger is vanaf maart lid van het Horizon team, hier lees je haar eerste blog over spannende afspraken in de eerste weken van je nieuwe baan.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.