‘Tijdens een crisis moet je durven loslaten’

Ontwikkelingstraject in coronatijden

Hoe organiseer je een goed ontwikkelingstraject in coronatijden? Dat was in maart 2020 voor Aukje Menger, werkzaam bij Horizon als trainer/ coach & adviseur voor leren en ontwikkelen, een grote vraag. Voorheen waren haar programma’s altijd gebaseerd op fysieke ontmoetingen. Ze vertelt hoe zij en haar collega’s van Horizon reageerden op corona en hoe ze omgaan met het nieuwe normaal.

“Begin maart dachten we nog dat we onze programma’s alleen een poosje hoefden uit te stellen. Dat hoopten onze opdrachtgevers ook. Het programma dat net van start was gegaan bij Van Lanschot Kempen hebben we in samenspraak tijdelijk stopgezet met de gedachte dat we er na de zomer gewoon weer mee door zouden kunnen gaan. Maar al snel kwam het besef dat de pandemie veel langer zou duren. Op zo’n moment is het van belang om los te laten wat je altijd deed en vooruit te kijken naar wat er nog kan. In samenspraak met onze opdrachtgevers zijn we andere opties gaan verkennen.”

Experimenteren met onlinemogelijkheden

“Dankzij internetplatforms als Zoom, Teams en Bluejeans, hebben onze trainers hun werk online voortgezet en dat ging eigenlijk meteen goed. De programma’s zelf moesten we wel aanpassen. Nu is het zo dat we alle ontwikkelingstrajecten altijd al op maat maken en die expertise kwam goed van pas toen we gingen experimenteren met onlinemogelijkheden. Samen met experts uit ons netwerk zijn we de uitdaging aangegaan. Zo werken we bijvoorbeeld samen met een bureau dat nu acteurs levert voor onlinetrainingen. Met de hulp van een expert op het gebied van social learning is het gelukt om op maat SPOC’s oftewel Small Private Online Courses voor onze klanten te maken. Ook Van Lanschot Kempen heeft daar gebruik van gemaakt.”

Nieuwe werkvormen

“Natuurlijk hebben we allemaal ook gebaald van de situatie. We zijn bij Horizon echte mensen-mensen en dan is het niet fijn dat je je werk alleen nog achter een scherm kunt doen. Toch hebben we ons over dat gevoel heen kunnen zetten en hebben we voor onze klanten nieuwe werkvormen ontwikkeld. Ook voor Van Lanschot Kempen. Zij wilden het ontwikkelingsprogramma voor hun medewerkers graag online voortzetten tot het einde van 2020. En dat is gelukt: het is een mooi, gevarieerd programma geworden op basis van de thema’s die al eerder waren ingebracht. De deelnemers krijgen nu online SPOC’s, trainingen, lezingen, workshops, intervisiebijeenkomsten en coaching aangeboden.”

Leerpunten voor de toekomst

“Deze crisis is ook voor onze eigen organisatie leerzaam. Ons aanbod is er diverser door geworden en we zijn nu meer vertrouwd met wat er online kan. Ik verwacht niet dat we volledig zullen teruggaan naar de oude situatie. Waarom zou je uren gaan reizen voor een korte workshop? Fysiek bij elkaar komen is niet meer vanzelfsprekend. Al zou het voor sommige onderdelen van ons werk juist wel weer heel fijn zijn om elkaar in het echt te zien. Als je dieper wilt ingaan op persoonlijke verhalen van de groep, werkt dat online minder goed. Dan mis je toch de sfeer in de groep.”

Durven loslaten

“Het belangrijkste leermoment voor onze eigen organisatie is dat je in een crisissituatie moet durven loslaten waar je eerst zo tevreden over was. Als de omstandigheden dat vragen is het beter om een streep te zetten onder wat was en iets heel nieuws te bedenken. Laat het los, bekijk wat wel kan en geef daar vorm aan. Als je dat doet, zie je hoeveel er opeens wel mogelijk is.”

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.