Verjonging overheid noodzakelijk

Futur 21 juni -Uit de personeelsmonitor van het A&O fonds gemeenten blijkt dat er meer 60-jarigen bij gemeenten werken dan jongeren onder de 35. Hoewel er verschillende initiatieven zijn om verjonging binnen de overheid mogelijk te maken, blijken jongeren toch aan het kortste eind te trekken. Voorzitter Emke Westra, voorzitter van FUTUR het landelijke netwerk voor jonge ambtenaren: “Het is een trend die zichtbaar is bij de hele overheid. En dat terwijl de vaardigheden van jonge mensen essentieel zijn voor een toekomstbestendige overheid”
Emke Westra reageert op recente berichtgeving van de NOS dat de ambitie om jongeren aan te nemen mislukt is. “Van overheden wordt verwacht dat zij zich flexibeler en innovatiever opstellen. Jongeren zouden hierin een grote rol kunnen spelen, maar de grootte van de overheid ligt onder de loep en overheden moeten juist bezuinigingen. Structureel jongeren aannemen ligt daarom lastig.”

Om toch ruimte te creëren voor jonge ambtenaren worden generatiepacts in het leven geroepen. Oudere werknemers krijgen dan een financiële compensatie als zij minder gaan werken. Helaas blijkt nu dat de ruimte die ontstaat in veel gevallen niet gebruikt om jongeren aan te nemen, maar als bezuinigingsmogelijkheid wordt gezien.  En dat is zoals de Britten zeggen ‘Penny Wise Pound Foolish’.  Emke Westra: “Het is jammer dat generatiepacts niet altijd ten gunste komen van jongeren. Het structureel aannemen van jonge ambtenaren is een investering in de toekomst en kwaliteit van de organisatie.”
Goede verhouding tussen oude en jonge medewerkers maakt de overheid krachtiger
Bij nieuwe vacatures worden bovendien vaak oudere werknemers gekozen, omdat zij meer werkervaring hebben.  Emke Westra: “Dat is eeuwig zonde, want een goede verhouding tussen oude en jonge medewerkers maakt de overheid krachtiger.” Uit de personeelsmonitor  van het A & O Fonds gemeenten wordt duidelijk dat maar elf procent van de gemeenteambtenaren jong is, ten opzichte van 36 procent medewerkers van 60 jaar of ouder. “Het aannemen van jonge collega’s vraagt lef van organisaties. Ik daag de overheid uit om dat lef te tonen.” aldus Emke Westra. FUTUR werkt met verschillende partners op allerlei overheidsniveaus om duurzame inzetbaarheid van jonge ambtenaren te vergroten. Emke Westra: “De bereidheid is er en het nieuwsbericht heeft gemeenten hopelijk wakker geschud. Het is nu tijd voor actie!”
Lees het complete bericht

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.