Afgestudeerden onvoorbereid werkvloer opgeslingerd

Generatie Y webMetro 20 september 2016 – Ze staan onder hoge druk en worden vaak aan hun lot overgelaten of geïntimideerd: pas afgestudeerden die voor het eerst de arbeidsmarkt betreden. Steeds meer jongeren krijgen hierdoor een burn-out. Opleidingen zouden daarom aandacht moeten besteden aan sociale kennis over omgang op de werkvloer zodat ze weerbaarder zijn.

Het gros van de afgestudeerden komt na deze zomervakantie sociaal ongeschoold de werkvloer opstromen. „Ze missen kennis over hoe het er sociaal aan toe gaat op de werkvloer en zijn daardoor vaker slachtoffer van machtsmisbruik en conflicten”, zegt Annelies van der Velden, vertrouwenspersoon en mediator bij Zorg van de Zaak. Ze is van mening dat opleidingen de taak laten liggen om jongeren sociaal klaar te maken voor de arbeidsmarkt.

Kwetsbaar

„De jongste generatie is een hele kwetsbare generatie. Op school hebben ze zich beziggehouden met het ontwikkelen van vakkennis, maar er is te weinig aandacht voor de sociale ontwikkeling van de studenten en de sociale verhoudingen op de werkvloer. Het eerste werkjaar is vaak overleven. De impact moet niet onderschat worden.”

Werken aan de beste versie van jezelf

Aukje Menger, trainer Horizon Training & Ontwikkeling: ‘Als je net begint met werken komt er veel op je af: uitdagende klussen, strakke deadlines, de samenwerking (of het gebrek daaraan) met collega’s…oh ja, je wil ook nog wat tijd overhouden voor vrienden, sport, reizen en relaxen. Een hele kunst om onder al die kansen, mogelijkheden en uitdagingen je eigen pad en ontwikkeling te ontwaren. Stevig weten waar je voor staat, voelen waar je (niet) blij van wordt en wat jij aan power en talent inbrengt op je werk, helpt om keuzes te maken die bij je passen. Dat geeft energie.’

> Lees ook het blog:  Energiegevers of energievreters?

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.