Eigen Wijsheid – Aukje Menger

HTM_orange24 juni 2016 – Donderdagmiddag 16 juni Horizon the move. Een groep van twintig HR professionals en managers verzamelt zich in Bilthoven in de Kapel. Om wijzer te worden over de transitie van de middenmanager in organisaties. Om elkaar te ontmoeten. Om Horizon beter te leren kennen. En ok … ook voor een hapje en drankje.
Zelf heb ik de mooie taak om tijdens de tweede en derde helft van deze bijeenkomst een ‘mini workshop’ te begeleiden. In ruim 20 minuten. Ok … dat houdt de spanning erin, dan moet ‘het’ wel samenkomen in die 20 minuten. In mijn workshop doe ik iets wat mij past en wat Horizon zeker past: waarderend kijken naar de realiteit. ‘Wat lukt er al? Wanneer ben je al succesvol? Wat leer je daarvan?’.
De vraag die ik met de deelnemers in korte interviews aanpakte was dan ook, vanuit de stelling dat er in de rol van de middenmanager steeds meer winst te behalen valt in het creëren van een lerende omgeving, ‘wanneer lukte het jou, onder druk, om ruimte te maken voor leren?’ Dat leverde mooie gesprekken op.
Het was soms even denken (altijd lastig om te zeggen wat je goed doet) en soms nog iets langer denken (wat leer ik hiervan). Het leverde het inzicht op dat ‘onder druk’ ruimte voor leren maken, misschien juist wel een hele goede omstandigheid is. Het geeft urgentie aan leren wanneer er net een incident of crisis is in het bedrijf (bijvoorbeeld een audit die negatief is uitgevallen of een incident op een woongroep). Tegelijkertijd is het geven en nemen van rust voor de vraag ‘wat is hier nu nodig om ervan te leren?’ (in plaats van in paniek een training boeken) een van de inzichten die als succesfactor benoemd werden.
Ook het zelf, in je rol als manager of HR professional, een ‘lerende houding’ aannemen en het delen van je eigen (persoonlijke) twijfels, vragen en geleerde lessen werd als een werkzaam element aangemerkt. Tenslotte nog als succes genoemd: het expliciet delen en bespreken van je aannames en vanzelfsprekendheden over de organisatie en de ideeën over leren die daar heersen (‘Iedereen weet dat wij onderweg zijn naar een organisatie met meer zelfsturing en wat dat van al onze mensen vraagt.’ En toch kun je het beter blijven benoemen).
Ik was onder de indruk. Van de leuke ontmoetingen en mooie gesprekken. Maar zeker van de eigen wijsheden die hier op tafel kwamen. Happens every time, als je er de tijd en ruimte voor maakt.
[linkedin_link]
Lees ook: De middenmanager als sleutel voor verandering
 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.