Management Impact Leiderschapsonderzoek: Plannen uitvoeren als grootste uitdaging

12 april 2017 – Plannen daadwerkelijk uitvoeren, staat bovenaan de lijst van zaken die de leidinggevenden als grootste uitdaging bestempelen, gevolgd door het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, business verbeteren en het vinden van de beste mensen.
 Dat blijkt uit de resultaten van Management Impact Leiderschapsonderzoek. En ondanks dat veel  managementliteratuur het heeft over disruptieve startups en businessmodellen, zien de respondenten dat juist niet als de grootste uitdaging.

Zelfsturing en ontmanagen

Als plannen uitvoeren als grootste uitdaging wordt bestempeld, kun je je afvragen of managers nog wel toegevoegde waarde hebben. Zeker omdat de huidige trends veelal te maken hebben met zelfsturing en ontmanagen. Maar die zaken sluiten goed leiderschap zeker niet uit, vinden de deelnemers aan het onderzoek, zowel managers als leiders hebben nu en in de toekomst zeker nog waarde voor organisatie en personeel. ‘Een leider zonder managementvaardigheden is geen leider, en aan een manager die niets kan leiden heb je ook niets’, zo omschreef een van de respondenten het.

Inspirerende leiders

Johan Cruijff, Nelson Mandela, Gandhi, Ricardo Semler, Angela Merkel, generaal Swillens. Allemaal leiders die genoemd worden als meest inspirerend voorbeeld voor de huidige generatie leidinggevenden. Het zijn leiders die authentiek zijn, kunnen verbinden, charisma hebben, of vertrouwen geven en kunnen stimuleren. Niet voor niets zien we diezelfde eigenschappen ook terug bij de vraag wat de respondent zelf uniek maakt als leider. Net als nieuwsgierigheid. Want ook dat  maakt de leider van nu uniek.

 

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.