Talentontwikkeling: Durf klein te beginnen! – Hugo Hoetink

Veel grote organisaties hebben een grote droom; innovatief zijn, klantgericht, flexibel en dat alles met een laag kostenniveau dankzij operational excellence. Deze droom is niet vrijblijvend, maar essentieel voor duurzame winstgevendheid en dus voor het (zelfstandig) voortbestaan.  Het besef groeit dat deze droom niet alleen te realiseren is dankzij ingrepen op de ‘harde kant’. De focus op de zachte kant is onmisbaar. Hierbij gaat het om de optimale inzet van talent. Niet alleen dat van de managers of de ‘high potentials’, maar van iedereen. Vaak vertalen grote organisaties deze focus in grote programma’s , gericht op ‘dienend leiderschap’ , een innovatieve cultuur of andere talent bevorderende doelstellingen.

Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’


Het nadeel van grote programma’s is dat je ‘deelnemers’ creëert. Als het mee zit zijn deze deelnemers betrokken en enthousiast, maar uiteindelijk is deelnemer zijn niet genoeg. Wat nodig is zijn mensen die vanuit eigen initiatief de benodigde veranderingen oppakken én doorzetten. De goede vraag is dan niet: Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’ in de droom van een innovatieve, klantgerichte organisatie? Maar: hoe vind ik de mensen die al klantgericht en innovatief zijn? En: hoe versterk ik hun ideeën, hun mogelijkheden en hun impact?   Deze aanpak vraagt het lef om het idee van een ‘groot programma’ los te laten, en om klein te beginnen.
Hoe zou het zijn om niet naar de organisatie te kijken als een ‘te transformeren geheel’ maar als een bonte gemeenschap van mensen? Hoe zou het zijn om in die gemeenschap op zoek te gaan naar mensen bij wie het vuur brandt? Dan vind je die medewerker die geheel op eigen kracht 10k heeft bespaard door een procesverbetering te bedenken en door te voeren. Dan vind je die manager die een kans ziet in de markt maar bij het benutten daarvan zijn neus stoot aan een ‘schot’ in de organisatie. Dan vind je dat team dat zijn werk anders heeft georganiseerd waardoor het ziekteverzuim is gehalveerd. Hoe zou het zijn om de verhalen, de successen, de vragen en de ontdekkingen van deze mensen te verzamelen? En om deze mensen het geloof en de mogelijkheden te geven hun ervaringen en inzichten te verspreiden?

Kleine stappen

Het is ongelofelijk spannend om vanuit HR of L&D perspectief aan te geven dat er geen ‘groot programma’ komt. Want hoe ga je de volgende 100 miljoen vinden door iemand met een idee van 100k in het zonnetje te zetten en de ruimte te geven? Vanuit lineair perspectief duurt het dan minstens honderd jaar voordat de doelstelling is gerealiseerd. Vanuit exponentieel perspectief is het echter maar 3 stapjes van 100k naar 100 miljoen. Dus: L&D’ers, HR-businesspartners en andere veranderaars: ga geen grote programma’s ontwerpen achter je bureau, maar trek de organisatie in met je rugzak aan interventies, partners en professionele vaardigheden en ga aan de slag met de energie die er is. Zo breng je een beweging op gang met exponentiele kracht. Zo zullen jouw kleine stappen de katalysator vormen van resultaten die de grootste droom overtreffen.
Meer over Talentontwikkeling

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.