Kiezen: winnen of verliezen? – Aukje Menger

keuzesBlog: Werken aan de beste versie van jezelf

11 oktober 2016 -“Ik vind gewoon alles interessant. Dus als er weer een andere opleiding voorbij komt, dan zeg ik geen nee.” Ik ben in gesprek met een jonge business analist, die aangemeld is voor een halfjarig opleidingstraject. In het traject gaat hij inhoudelijk, door middel van opleidingen, een behoorlijke portie nieuwe skills en kennis ‘vreten’. Daarnaast hoort er een persoonlijke ontwikkelings-slag bij het traject, waarin hij gericht met een aantal zelf benoemde vragen aan de slag gaat. Naast zijn ‘gewone’ job (40 uur), welteverstaan. Oh ja…en zijn twee eigen (e-)ondernemingen. En 4 keer in de week sporten. En het nieuwbouwproject waar hij samen met zijn vriendin voor heeft ingetekend. En vrienden. En familie. “Wow…waar haal je de energie vandaan?” is een van mijn eerste vragen. Hij vertelt dat hij juist energie krijgt van al die projecten en activiteiten. Stil zitten, dat is pas erg. “En focus? Hoe is het daarmee? Waar ga je heen?” “Eh…tja. Daar heb je een punt.” Hij vertelt dat hij pas in gesprek met een andere coach tot de conclusie kwam dat hij een nieuwe ‘stip op de horizon’ nodig heeft. Een antwoord op de vraag: ‘waar wil ik over 5 jaar staan in mijn leven?’.

Keuzes maken heeft 2 belangrijke effecten

Je wint focus en energie door niet alles te doen. Aan de andere kant, verlies je veelzijdigheid en de kans om ‘alles mee te maken’. En ja…weeg die twee maar eens tegen elkaar af, over keuzes maken gesproken. En als je dan kiest voor focus en energie, hoe doe je dat dan, keuzes maken? Een stip op de horizon bepalen? Kies je op basis van gevoel, intuïtie, ervaring, ratio, lijstjes met voor- en nadelen? Een van de meest confronterende oefeningen die ik daar zelf eens voor deed tijdens een opleiding was het schrijven van mijn eigen grafrede. Wat?! Juist, de toespraak die op je begrafenis wordt gehouden. Wat wil ik dat er aan het einde van mijn leven over mij te zeggen valt? Wat voor mens was ik? Wat deed ik? Volgens welk adagium, welke waarden en leefregels heb ik mijn leven geleid? Enorm verhelderend en ook confronterend. Want als ik wil dat datgene wat er voor mij echt toe doet ‘bij de eindstreep’, over mij te zeggen is, wat doe ik dan vandaag al om daar de eerste stappen in te zetten? Deze oefening komt overigens bij Stephen Covey vandaan. Hij pleit voor het helder verwoorden van je belangrijkste waarden en deze als kompas te gebruiken bij de keuzes van iedere dag. Mijn kompas? Liefde, rust, plezier. Niet altijd makkelijk om hiervoor te kiezen. Maar iedere keer dat het lukt, voelt als pure winst!
[linkedin_link]
Lees ook:
Keuzes maken is één van de thema’s uit de training: Persoonlijke Effectiviteit
> Energiegevers of energievreters? Doe de body-check
> Verander de samenwerking, begin bij jezelf!

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.