Verander de samenwerking, begin bij jezelf! – Aukje Menger

 

auth_comm_headerBlog: Werken aan de beste versie van jezelf

29 september 2016 –  “En dan staat zij meteen op en roept: dat doe ik wel! Terwijl zij ook nog helemaal niet weet wat die klus inhoudt. En of ze dat wel aankan. En zit ik ongemakkelijk op mijn stoel te draaien en nog na te denken. Zo kom ik natuurlijk nooit goed uit de verf. En we zijn nog wel teamgenootjes!” “Tja…” zegt mijn vriendin “je kan je ook afvragen wat je van haar te leren hebt.” Verschrikkelijk! En meteen een reminder voor mezelf dat ik niet op ieder moment de trainer/coach/psycholoog uit moet hangen. Maar ze heeft natuurlijk gelijk met dit commentaar op mijn uitbarsting over een collega uit mijn toenmalige team. Want dat ik wat kan leren van deze frustrerende samenwerking, is zeker.  

Teamwork makes the dream work

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Zo zijn er nog al wat ‘motivational quotes’ over de voordelen van samenwerken. Samenwerken geeft de mogelijkheid om van elkaar te leren. Vanuit diversiteit kunnen betere resultaten en slimmere oplossingen ontstaan dan die jij in je eentje kunt leveren. Tegelijkertijd is samenwerken een enorm rijke bron aan frustraties. Afspraken die niet worden nagekomen. Collega’s die er met de ‘credits’ vandoor gaan. Ingewikkelde sociale ‘gebruiksaanwijzingen’, die het bijna onmogelijk maken om de samenwerking soepel te laten verlopen. In trainingen over communicatie en effectiviteit kom ik deze frustraties en vragen in overvloed tegen. Beide kanten van de medaille horen bij samenwerken.

Eigenheid

In de kern gaat het er volgens mij om dat je je eigen kwaliteiten en gedrag in zijn ‘eigenheid’ kent. Er zijn verschillende ‘tools’ die je daarbij kunnen helpen. Of je nou met Life Orientations (LIFO) aan de slag gaat of met kernkwadranten, het gaat erom dat je snapt welke impact jij met jouw manier van doen hebt op anderen. En dat je vanuit het vertrouwen op jouw eigen manier van werken, ruimte maakt voor iemand anders die zijn eigen aanpak en manier van doen heeft. Dat je eerst kijkt naar het effect dat jij hebt op de ander in plaats van het effect dat de ander heeft op jou. Daarna kun je de aansluiting maken. Misschien riep ik met mijn rustige en afwachtende houding wel bij mijn teamgenootje op dat zij zich op die nieuwe klussen stortte? Hoe jammer het soms ook is om je ongenuanceerde visie op de samenwerking los te moeten laten…het lijkt toch vooral ’verander de samenwerking; begin bij jezelf’.

Lees ook:
 > Energiegevers of energievreters? Doe de body-check

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.