“De krachtenveld analyse was interessant. In het rollenspel heb ik hiermee geoefend en nu kan ik het direct in de praktijk toepassen.”

Natuurlijk wil jij graag meer talent uit de ervaren professional halen. Ze zijn voor jouw organisatie stabiele en productieve krachten, die precies weten wat er speelt in het bedrijf. Bart Sluis is zo’n ervaren professional die tijdens het volgen van ons Backbone programma zijn talenten opnieuw ontdekte en aanwakkerde. Wij hebben Bart geïnterviewd over zijn ervaring en bevindingen.  

Vertel eens, wie ben je en wat doe je?   

Ik ben Bart Sluis en ik ben 53 jaar. Ik werk al 10 jaar in dezelfde rol bij Seaway7 als Project Engineering Manager. Seaway7 houdt zich bezig met offshore windenergie, en dan met name de installatie van de onderdelen die zich onder water afspelen. Als manager voor de bouw van een windmolenpark zorg ik ervoor dat de technische disciplines hun werk goed kunnen doen.  

Waarom deed je mee aan het Backbone programma?  

Zoals gezegd zit ik al een hele tijd in dezelfde rol. Door de jaren heen zijn de projecten die ik onder mijn hoede heb steeds groter geworden. Maar op een gegeven moment vroeg ik me toch af: wat wil ik met de laatste 15 jaar van mijn carrière. Ik had de behoefte om aan mijn eigen ontwikkeling te werken en uit mijn comfortzone te treden en werd daarin ook aangemoedigd door mijn manager. Toen we met de organisatie een dipje qua hoeveelheid werk in de uitvoering hadden en midden in een aantal tenders zaten, was het een mooi moment voor een opleiding. Ik had een opleidingsbudget én tijd.  

Waarom ik voor Horizon koos? Ik heb hier al eerder een opleiding gevolgd en dat beviel goed. Ik had bovendien het boek van Hugo gelezen en die had ik in sneltreinvaart uit. Toen dacht ik: hier wil ik wel mee verder.  

“Ik heb de bevestiging gekregen dat ik op de goede plek zit. En nu wil ik vooral beter worden in wat ik al doe.”

Bart Sluis - Project Engineering Manager bij Seaway7

Aan welke uitdaging of business case heb je gewerkt?

In eerste instantie wilde ik vooral buiten mijn comfortzone treden en dat verkennen. Ik had eigenlijk geen specifieke business case. Maar tijdens het eerste deel van de training ontstond wel een casus, een doel. Namelijk verbinding zoeken, elkaar beter begrijpen en de afstand verkleinen. Onze organisatie is opgesplitst in kleine organisaties, in business units. Maar je kunt niet zonder elkaar. Andere units hebben andere belangen, maar uiteindelijk werk je allemaal voor hetzelfde bedrijf.  

En wat heb je geleerd? Wat is het effect op je werk?

Het mooie is dat alleen al het benoemen van het probleem direct heel veel oploste. Door dingen uit te spreken, bijvoorbeeld goede voornemens, ga je er direct naar handelen. Vooral in een groep met anderen. Dan is de eerste stap al gezet. 

En ik vond de krachtenveld analyse heel interessant en leerzaam. In het rollenspel heb ik hiermee geoefend en dit riep herkenbare gevoelens op. Heel nuttig, want ik kan het geleerde nu direct in de praktijk toepassen. De klant wil bijvoorbeeld altijd alles goedkoper. Maar daar zit een verhaal achter. Daar ben ik me nu bewuster van en daar heb ik meer begrip voor. Ik stel nu de juiste vragen, en kan het achterliggende verhaal eruit krijgen. Dan lukt het om dichter tot elkaar te komen in plaats van letterlijk op grote afstand te blijven. Ik ben me nu ook meer bewust van verborgen agenda’s. Dat is nieuw voor mij. Ik voelde me daar oncomfortabel bij en daar bleef ik bij weg. Maar dat helpt niet. 

Heeft het je persoonlijk ook nog iets opgeleverd? 

Nou, dat was wel mooi. De laatste middag gingen we een persoonlijk statuut maken. Toen kwam alles bij elkaar voor mij. Ik schreef het in een keer op, alles wat ik in de vorige modules geleerd had. Wie je bent, waar je voor staat, wat voor impact dat heeft. Dit statuut is heel waardevol voor mij, daar ben ik heel trots op. Het levert mij ook de bevestiging op dat ik op de goede plek zit. En nu wil ik vooral beter worden in wat ik al doe. 

Verder heb ik veel complimenten gekregen en zijn er talenten benoemd die ik zelf eerder niet als talent zag. Dat doet ook heel goed.  

Wat of wie heeft daaraan bijgedragen? 

Ikzelf (lacht). Ik ben er vol in gegaan en heb eruit gehaald wat erin zit. En Kees de trainer. Die heeft af en toe een zetje gegeven of een draai. Denk hier ook eens aan of kijk daar ook eens naar. Dat was heel leerzaam.

De steun van mijn manager was daarnaast ook heel fijn. Die nam echt de tijd om naar me te luisteren en was heel geïnteresseerd.  Verder vond ik het prettig dat het met een groep ‘vreemden’ was, geen collega’s. Dan heb je dus ook geen rem. En van hen kreeg ik ook veel terug. Je leert een hoop van elkaar.  

Wat heeft je verrast? 

Een oefening, maar die moet je niet verklappen want dan is het effect weg. Wat ik wel kan vertellen: de oefening was heel raak, en ik had ‘m niet aan zien komen. Heel leuk! 

Wat was jouw moment M? (Een betekenisvol moment waarbij alles wat je hebt geleerd tot uiting komt: jouw ontwikkeling en de waarde voor de organisatie) 

Ik denk dat mijn moment M kort na het rollenspel over de krachtenveld analyse plaatsvond. Ik had mezelf voorgenomen om snel meer verbinding te zoeken met de Tender Manager. Maar hij kwam al naar mij toe om meer verbinding te zoeken vlak voor ik naar hem toe wilde gaan. Dat was voor mij heel betekenisvol omdat ik erkend werd als persoon en om mijn kwaliteiten. En dat zorgde direct voor een veel betere samenwerking. 

Ben jij benieuwd hoe je het talent, zelfvertrouwen en lerend vermogen van ervaren professionals aanwakkert?

Neem contact op met Mink Jelle Zijlstra (06–5339 7293, zijlstra@horizontraining.nl), Key accountmanager leren en ontwikkelen, voor persoonlijk advies over onze maatwerk programma’s.  Meer weten over ons in-company Backbone programma? Download de brochure; we helpen je graag verder! 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.