Gezonde werknemers dankzij respect en waardering op werkvloer
Menselijke waardigheid
Sommige onderzoekers stellen dat de Managementpraxis en het onderzoek naar Management en Organisatie sterk zijn beïnvloed door het neoliberalisme. Daarin staat centraal dat het menselijke welzijn grotendeels voortkomt uit de mate waarin economische vrijheid voor individuen mogelijk is. Zij verwijzen naar het onderbelichte belang van het begrip menselijke waardigheid binnen de huidige management- en onderzoekspraxis.
In het vakgebied Management en Organisatie wordt desondanks nog nauwelijks stilgestaan bij de menselijke waardigheid. “Merkwaardig”, stelt Blomme. “Juist voor ons vakgebied is dit aspect relevant en zijn er veel argumenten die de relevantie ervan voor de managementpraxis en het onderzoek in dit vakgebied rechtvaardigen.”
Lagere werkloosheid
Humanistisch management doet niet alleen recht aan de doelstellingen van de organisatie maar ook aan de menselijke waardigheid van medewerkers. De gevolgen van het denken vanuit rendement, zoals werkloosheid, laaggekwalificeerd werk, medewerkersmisbruik, uitval door ziekte zoals burn-out, fysieke klachten en depressiviteit, kunnen door deze managementaanpak worden teruggedrongen.
Hiermee zet Blomme zich af tegen het high performance-denken dat tegenwoordig de maat is. De heersende mening is toch dat een HR-directeur die zich richt op werktevredenheid, werkomgeving en andere interventies om de sfeer en tevredenheid te verhogen, het niet gaat redden.