‘De theorie van verbindend communiceren was voor mij een openbaring’

Een ultrazuinige waterboiler? Het next-generation zonnepaneel? Een energieopwekkende gevel? Rolph Segers gaat graag aan tafel met mensen die marktkansen zien in de nieuwste TNO-technologie. Hij bereidt deze mensen voor op de harde commerciële wereld. Maar soms zou hij zijn gesprekspartners net iets beter willen ‘lezen’. Daarom deed hij mee aan het Backbone Programma van Horizon.

‘Mijn zwaartepunt in het werk ligt in het begeleiden van teams in het voorbereiden, opzetten en leiden van hightech startups. Ik help ze met het vinden van potentiële investeerders en in het proces om hun product naar de markt te brengen. Het kunnen pittige gesprekken zijn. En dat moet ook: een startende ondernemer wil goed voorbereid zijn op de soms best complexe wereld van het zakendoen. Ik kan mijn gesprekspartners goed meenemen in dit zakelijke proces. In de softe kant kan ik mij nog beter ontwikkelen, vind ik. Aanvoelen wat er onderwater speelt.’

Eindeloos geoefend

Rolph gaf zich op voor het Backbone Programma. En leerde er in zes maanden veel. ‘Het programma heeft een goede balans tussen kennis en het aanleren van nieuw gedrag. De theorie van verbindend communiceren was voor mij een openbaring. Daar hebben we veel mee geoefend. Je leert wat je kunt doen als een gesprek met iemand vastloopt. Hoe je jouw boodschap overbrengt zonder de ander een trap te geven en in de verdediging te dwingen. Het is fijn om die kennis nu te hebben. Wat niet wil zeggen dat het nu vanzelf gaat; ik blijf leren.’

Confrontatie met hemzelf

Het was soms best een confrontatie met hemzelf, haalt hij terug. ‘Ik herinner me nog dat we moesten schijnboksen tegen een professioneel bokser. Het was voor ons allemaal best verbluffend om jezelf gereflecteerd te zien in de manier waarop je bokst. Ik vloog er best stevig in, maar was vervolgens voorzichtig in het maken van een punt. Precies zoals ik in gesprekken ben: ik ben niet afwachtend, maar draai soms om het punt heen wat ik wil maken.’

Ruimte in het hoofd

Hij kijkt met plezier terug op het rollenspel met een mededeelnemer, waarin zij zich samen inleefden in lastige situaties op het werk. Op zijn bezoek aan de Magische Winkel, waarin hij ‘beter aanvoelen wat de ander voelt’ kocht, maar daar zijn wens naar stevige controle op de situatie voor moest inruilen. ‘Best schokkend voor mij, want no way dat ik even mijn controle loslaat. Tegelijkertijd schept het ook ruimte. Doordat ik te veel bezig ben met grip houden op wat er gebeurt, hou ik nu niet altijd ruimte in mijn hoofd over om aan te voelen hoe een gesprek zich verloopt. In veilige situaties gaat dat meestal wel goed, maar als de belangen groter worden, dan wil ik nog wel eens de connectie verliezen met de persoon aan de andere kant van de tafel.’

Coachen en gecoacht worden

De belangrijkste opbrengst van het programma? ‘Ik weet nog beter waar mijn kracht ligt. En ik weet precies waar ik nog aan kan werken om nog beter te worden op vlakken die voor mezelf en mijn werkgever belangrijk zijn. Ik heb allerlei nuttige tools geleerd, die ik ook al met mijn collega’s heb gedeeld. En ik heb gemerkt hoe waardevol het is om mensen persoonlijk te coachen en door hen gecoacht te worden. Dat je het programma samen doorloopt, is voor mij van grote waarde geweest.’

Rustig wandelen

En – niet onbelangrijk – de locatie was ook goed gekozen: ‘Het Speulderbos ligt mooi in de bossen. We hebben er dan ook heerlijk al wandelend kunnen brainstormen. Dan is rust om je heen essentieel, want je bespreekt samen toch persoonlijke zaken. En dat gaat toch wat minder makkelijk in een drukke winkelstraat.’

Backbone programma

Succesvolle organisaties zijn wendbare organisaties. Organisaties die zich keer op keer weten te vernieuwen. En zich vanuit hun eigen kracht kunnen ontwikkelen naar een duurzame toekomst. Meer weten over het Backbone programma? Lees snel verder.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.