Horizon Training en Ontwikkeling wordt ‘Horizon, the backbone company’

Horizon gaat zich de komende jaren verder toeleggen op talentontwikkeling van de ervaren en loyale professional. Deze groep – de ruggengraat, of ‘backbone’- van de organisatie beschikt over unieke kennis en vaardigheden die essentieel is bij succesvolle innovatie, organisatievernieuwing en duurzame HR, zo is de overtuiging van het bedrijf. Het backbone programma werd al eerder succesvol incompany werd aangeboden, en gaat nu de kern vormen van het aanbod Horizon. Ook in de naamgeving wordt deze wending zichtbaar: het bedrijf gaat verder als Horizon | the backbone company.

Marlies Timmermans - Horizon

Marlies Timmerman – Directeur Horizon

“Traditioneel is altijd veel aandacht geweest voor ontwikkeling van zowel jonge ‘high-potentials’ als voor mensen die doorstromen naar de top van het bedrijf, ook in ons aanbod’, zegt Marlies Timmerman, Directeur van Horizon. “En dat is logisch, want de aanwas van nieuw talent en ontwikkeling van leiderschap zal altijd een belangrijk onderdeel blijven van strategische HR.”

Onzichtbare potentie

“Maar de afgelopen jaren merkten wij in trainingen bij klanten als PostNL en KLM, dat daarnaast binnen elke organisatie een groep van trouwe medewerkers rondloopt, die het product van binnen en buiten kent en weten hoe de hazen lopen. Met hun ervaring vormen zij het geheugen van de organisatie. Ze bouwen al jarenlang mee aan het succes van de organisatie, maar doen dat vaak relatief onzichtbaar. Zo blijven ze ook sneller onder de radar bij het inzetten van ontwikkeltrajecten.”

“Toen een van onze klanten ons vroeg ook bij deze groep hun potentieel beter naar boven te halen en in te zetten voor het succes van de organisatie, hebben we het backbone programma gecreëerd. Dit wordt nu al enige jaren met veel succes incompany aangeboden. We maken nu de keuze om het backbone programma als open opleiding gaan aanbieden en tot de kern te maken van Horizon.”

Over het backbone programma

“Omdat ze de oren en ogen van hun organisatie zijn , heeft de backbone vaak steengoede ideeën over wat er beter kan”, zegt Timmerman. “De training en coaching van het backbone programma helpt ze te onderzoeken hoe ze die ideeën werkelijkheid kunnen maken. Wat hield ze bijvoorbeeld tegen om dat ene innovatieve project te starten? Wat hebben ze nodig om hun zichtbaarheid en invloed te vergroten en zo tot resultaat te komen?”.

We merkten dat deelnemers na het programma weer met een frisse blik naar hun vaardigheden keken en ineens vol vertrouwen nieuwe verantwoordelijkheden op zich namen. Ook merkten we dat onze trainers steeds meer affiniteit en inzicht kregen met de uitdagingen van deze groep. Een van hen, Hugo Hoetink schreef zelfs een boek hierover, dat in het najaar verschijnt.”

Duurzame inzetbaarheid

Ook vanuit de veelgehoorde discussie rond strategische HR en duurzame inzetbaarheid is deze strategische wending te beschouwen als logische volgende stap. Bij Marlies Timmerman ligt de noodzaak om Horizon juist nu te gaan richten op dit programma en deze doelgroep dieper: “We hebben het afgelopen jaar veel discussies met elkaar gevoerd over welke maatschappelijke bijdrage een trainingsbureau kan leveren en hoe we zelf daarin wendbaar konden blijven. Die ruggengraat van de Nederlandse economie wordt de komende jaren alleen maar belangrijker, zien we. Wij concludeerden dat wij met onze ervaring en trainers een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het succes en werkplezier. En de betrokkenheid die dat oplevert, is de perfecte voedingsbodem voor goede ideeën en succesvol innoveren.”

Horizon | the backbone company vergroot de wendbaarheid en effectiviteit van ervaren professionals. Zo halen zij het beste uit zichzelf en dragen ze bij aan succesvolle vernieuwing binnen hun organisatie. Horizon is onderdeel van Freia Groep.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.