‘Ik kan veel meer uit mezelf halen dan gedacht’

Kom maar op, denkt Helga Euwema-Both bij elk groot project dat op haar pad komt. Nieuwe wetgeving op komst? Ze duikt erin en doktert uit wat dit precies voor haar organisatie betekent. Ze weet precies waar ze heen wil, maar vergeet soms dat zij niet alléén de finish kan bereiken. En dat heeft zijn prijs, heeft ze ontdekt.

Euwema-Both werkt al ruim dertig jaar als juridisch adviseur bij Aon, makelaar in verzekeringen en wereldwijd professioneel dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen. Aon Nederland ontwikkelt zelf polisvoorwaarden voor klanten en die veranderen mee met de tijd. Bijvoorbeeld als er nieuwe wetgeving komt. ‘Bij dit soort ontwikkelingen voel ik me als een vis in het water’, zegt ze. ‘Ik raak getriggerd als er iets nieuws langskomt. Dan ga ik plannen maken.’

Voortbouwen op wat jou waardevol maakt

Ze gaf zich op voor het Backbone programma doordat de omschrijving ervan haar prikkelde: ‘Ik las eruit dat het nu eens niet een training was waarin je aan de slag gaat met dat waar je nog niet goed in bent, maar die je juist leert voort te bouwen op dat wat jou als ervaren professional zo waardevol maakt voor de organisatie. Wat mij ook aansprak, was de koppeling aan een concrete businesscase als manier om jouw persoonlijke groei in te zetten voor iets zinvols voor de organisatie.’

Tijdens een van de bijeenkomsten viel alles voor haar op zijn plek: “Ik moest een andere deelnemer vertellen over drie bepalende momenten uit mijn leven. De ander moest daar een rode draad uit halen. “Jij bent een innovator”, vertelde hij mij toen. En ja, ik word gelukkig als ik me in iets nieuws kan vastbijten. Maar zodra ik daarmee niet vooruitkom, vloeit alle energie uit mij weg.’

Niet goed in ‘heen-en-weren’

Dit gebeurt als ze twintig ballen tegelijk in de lucht moet houden. Of omdat ze het gevoel heeft er alleen voor te staan. ‘Dat ligt ook aan mezelf. Ik ben niet goed in eindeloos ‘heen-en-weren’. Het liefst bedenk ik hoe we iets kunnen aanpakken, waarna anderen binnen de organisatie het omarmen en ermee aan de slag kunnen. Ik heb dat met alles. Privé begeleid ik bands en zangkoren en ik vind het vervelend als er eindeloos gesoebat wordt over het repertoire. Laten we alsjeblieft muziek gaan maken, denk ik dan.’

Heel waardevol, noemt ze het zelfinzicht dat tijdens het programma ontstond. ‘Tijdens een van de laatste bijeenkomsten had de trainer een ‘magische winkel’ neergezet. Ik nam daar het product ‘hulpvraag stellen’ uit mee. Oftewel: medestanders zoeken en eerlijk aangeven: ik kom zo niet verder, help me.’ Ze moest er wel een product voor inleveren. Dat werd ‘de regie laten varen’; niet alles zelf willen doen, maar verantwoordelijkheid durven delen.

Soms best confronterend

Het zorgt voor rust in haar hoofd, zegt ze. ‘De praktijk moet uitwijzen of het me lukt om bij mijn leidinggevende of in mijn team eerder te benoemen waar ik tegenaan loop en te bespreken hoe we er samen een oplossing voor kunnen vinden. Maar dankzij dit programma weet ik nu waarom sommige processen mij zoveel energie kosten. En ik heb geleerd om beter om te gaan met situaties die remmend op mij werken.’

Petje af voor de trainer, besluit ze: “Hij prikkelt je op een rustige, prettige manier uit je comfortzone te stappen. En soms is het best confronterend geweest voor mijzelf. Ik ben zo’n loyale professional die toch wel doorgaat en graag een beetje in de luwte blijft. Deze training heeft me laten zien dat ik veel meer uit mezelf kan halen dan ik had gedacht.’

Backbone programma

Succesvolle organisaties zijn wendbare organisaties. Organisaties die zich keer op keer weten te vernieuwen. En zich vanuit hun eigen kracht kunnen ontwikkelen naar een duurzame toekomst. Meer weten over het Backbone programma? Lees snel verder.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.