Je leert beter door te doen waar je goed in bent

NRCNRC Carrière 09 december 2015Goed werkgeverschap
Zwakke punten verbeteren? Werkgevers die meededen aan het NRC-onderzoek naar Goed Werkgeverschap zien liever dat we nóg beter worden in wat we toch al goed kunnen.
Talent is een modewoord op de arbeidsmarkt. Maar met alleen talent kom je er niet. Want wat dóén organisaties er eigenlijk mee? Hoe brengen ze talent tot bloei? En mag iedereen meedoen?
We vroegen het 54 werkgevers die meededen aan het jaarlijkse NRC-onderzoek naar Goed Werkgeverschap. Van Coca-Cola tot start-up. Deze drie ontwikkelingen vielen op.

1. Leren doe je tijdens het werk
2. Niet alleen de hoogvliegers zijn belangrijk
3. Van een 8 een 10 maken, werkt beter dan van een 4 een 6 maken.

Toch is talentontwikkeling in de praktijk soms nog best lastig. Bedrijven als Accenture en Winvision, voorlopers op het gebied van talentmanagement, merken dat.

Winvision stimuleert medewerkers vier kwaliteiten te kiezen waarin ze zich extra willen ontwikkelen, zegt Lankamp van den Berg: twee waarvoor ze aanleg hebben en twee die voor de functie noodzakelijk zijn. „Het is nieuwe manier van ‘managen’.” In de eerste plaats van jezelf. „Je zult moeten accepteren dat je sommige onderdelen van je functie doet voor een zesje. Of dat je soms een collega om hulp moet vragen.”
Accenture gaat volgend jaar nog meer aandacht besteden aan talent. De consultancy-organisatie heeft, zoals veel internationale bedrijven, nu nog een beoordelingssysteem met een vaste indeling: 30 procent krijgt de hoogste beoordeling – inclusief bijbehorende bonus of salarisverhoging –, 60 procent een gemiddelde beoordeling en 10 procent de laagste beoordeling.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.