Millennials: Jong, slim en boordevol twijfel – NRC

NRC 7 april 2017 –  Voor ‘millennials’ lijkt twijfel een lifestyle. Alles staat op losse schroeven: wonen, werk, liefde. Dat is niet altijd prettig. Zeven millennials over laveren tussen keuzevrijheid, onzekerheid en druk.

Bob Wiebes heeft met een vriendin een eigen bedrijfje. Twee à drie dagen per week doen ze creatieve sessies en innovatietrajecten bij overheden en ondernemingen. Het loopt aardig. Maar waar Wiebes met passie over praat is zijn bijbaan bij een espressobar van een à twee dagen per week. „Het is heel fijn om een hele dag zo goed mogelijk iets te maken. Je komt in een soort flow. En de reward komt heel snel. Écht lekkere capuccino, zeggen mensen. Normaal ben ik drie maanden bezig om die waardering te krijgen.”

Quarter Life Crisis

Qua leeftijd (25) hoort Bob Wiebes tot de zogeheten ‘millennials’. Die term wordt gebruikt voor de generatie geboren tussen grofweg 1980 en 2000, ook wel generatie Y genoemd (want volgend op generatie X en gevolgd door generatie Z). Maar je ziet het woord ‘millennial’ ook wel toegepast worden op een subcategorie: die van jongeren, vooral twintigers, voor wie de wereld open ligt wat afkomst en opleiding betreft, maar die toch wat tobberig aan hun volwassenheid beginnen. In het ergste geval lijden ze aan de Quarter Life Crisis: diepe twijfel, soms tot depressie toe, over de vraag of deze baan, dit léven wel echt is wat ze willen.

Kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt

Er is voor deze leeftijdsgroep ook wel enige reden tot zorg. Economen hebben het over hun kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt – werk verdwijnt, een vaste baan zit er niet in. Meer dan een kwart van de jongeren zit in een ‘flexibele arbeidsrelatie’, blijkt uit het rapport Voor de zekerheid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Ook stijgt het aantal 25-minners dat als zzp’er werkt. Het duurt langer voor ze kunnen denken aan een huis kopen en een gezin stichten, of dat perspectief raakt uit zicht.
Tegelijk liggen millennials van deze subcategorie zelf onder vuur. Ze zouden op de werkvloer ernstig gehinderd worden door een te groot ego, volgens het onlangs verschenen Handboek voor millennials. In een populaire internetvideo van motivational speaker Simon Sinek heten ze moeilijk te managen en narcistisch, niet gefocust en zelfs lui. Sineks verklaring is dat ze te vaak van hun ouders hebben gehoord dat ze speciaal zijn, wat hun een knauw zou geven bij de eerste confrontatie met de realiteit. Waar ze sowieso niet tegen bestand zijn, zegt Sinek, omdat ze opgegroeid zijn in de gefilterde wereld van Facebook en Instagram, waar iedereen het schijnbaar altijd goed voor elkaar heeft.

Lees meer:
> het complete artikel

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.