Waarom iedereen houdt van tips & tricks (en waarom die niet werken)

Door Aukje Menger – Senior trainer/adviseur
“We hoeven er wat mij betreft niet uitgebreid over door te praten. Misschien heb je gewoon wat tips en tricks voor me.” We zijn de training gestart met het uitwisselen van het spannendste gesprek dat je deze week gevoerd heb. Een van de deelnemers vertelde over het gesprek met zijn leidinggevende waarin hij had aangegeven graag aan een ander type klussen te willen werken. Zijn leidinggevende had niet op het verzoek gereageerd en de deelnemer aan mijn training had op zijn beurt niet op het gebrek aan reactie gereageerd.
De vraag naar tips en tricks komt vaak terug in mijn trainingen. En, eerlijk is eerlijk, zelf ben ik ook niet vies van ‘life hacks’, ‘growth hacks’, ’top tien tips’ en andere praktische oplossingen voor mijn problemen en probleempjes. De behoefte aan tips is de behoefte aan eenvoud. Wanneer een probleem door middel van een (eenvoudige) tip is op te lossen, dan is het geen complex probleem. En dat is een geruststellende gedachte. Want wie wil er nou denken dat zijn problemen complex zijn en alleen met veel inspanning op te lossen? Het is een heerlijk lineair concept om aan vast te houden. Probleem + Tip= Opgelost
En dat werkt in sommige situaties ook zo. Bijvoorbeeld als je rode wijn op je bank hebt gemorst en niet weet hoe je die vlek weer weg krijgt. Dan google je ‘rode wijn uit mijn bank verwijderen’ en volg je de praktische tips op die je tegenkomt. Voor veel vraagstukken die te maken hebben met je eigen gedrag, je gevoelens, je gedachtes en je interactie met anderen, gaat deze formule helaas niet op. Bijvoorbeeld wanneer merkt dat je dichtslaat in een gesprek met een collega die veel vertelt en weinig vragen stelt. Als je nadenkt over wat je in deze situatie anders kan doen (en anders wil doen), lukt het bijna altijd om een scenario te bedenken van ander gedrag met een ander effect. Je kunt je eigen ’tip’ of ‘how to…’ dus formuleren. Het probleem is niet dat je niet weet wat je zou moeten doen. Je doet het alleen niet…
Omdat je het niet durft bijvoorbeeld. Of omdat je er geen zin in hebt. Of omdat je denkt dat het geen zin heeft om het anders aan te pakken omdat dat toch niet werkt. In de meeste gevallen zijn er gedachtes en gevoelens die er (mede) voor zorgen dat jij je gedrag in stand houdt. Die gedachtes en gevoelens hebben eerst aandacht nodig, voordat jij je eigen tip op kunt volgen. Je hebt een gedachte of mindset nodig die jou helpt om echt wat anders te doen. Vaak is het ook een goed idee om na te gaan wie of wat in je omgeving jou kan helpen om dat nieuwe gedrag ook daadwerkelijk te laten zien. Als support, of als stok achter de deur.
Dus de volgende keer dat je verlangt naar een goede tip, bij deze mijn tip 😉

  1.  Bedenk je eigen ‘how to…’; welk gedrag zou je in deze situatie graag willen laten zien?
  2.  Onderzoek welke gedachten en gevoelens maken dat je dat niet doet? Welke gedachte of mindset zou je helpen om het ‘nieuwe gedrag’ wel in te zetten?
  3.  Bedenk wie of wat jij in je omgeving nodig hebt om je hierbij te helpen.

aukjeOver Aukje Menger
Aukje is benieuwd naar motivatie achter gedrag. In training, coaching en advieswerk werkt zij graag aan sterke communicatie, soepele samenwerking en persoonlijke groei. Aandacht voor de persoon en/of groep en waar die op dit moment staat in de context van de organisatie is het uitgangspunt. Haar aanpak kenmerkt zich door aandacht aan gedrag en onderliggende overtuigingen. Heb je een vraag? Mail naar menger@horizontraining.nl

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.