Hugo Hoetink - Horizon

Waarom iedereen op date zou moeten met zijn eigen talent

Als je al heel lang je werk gewoon goed doet, vergeet je soms hoe groot je eigen talent eigenlijk is, hoe goed je ideeën eigenlijk zijn. Dat zegt Hugo Hoetink van Horizon Training & Ontwikkeling. “Voor je het weet, zien anderen dat talent ook niet meer. Zonde voor jou, maar ook voor organisaties die willen vernieuwen. In ons Horizon Backbone programma leren we doorgewinterde professionals anders te kijken naar wat ze al kunnen. Zie het als een date met je eigen talent: je maakt bewust opnieuw kennis met wat je ook alweer goed kon. En gaat onderzoeken wat je er nog méér mee kan.”

Nieuw talent of beproefde ervaring?

“Bij organisaties is vaak veel aandacht voor jong talent, ook in het trainingsaanbod”, zegt Hoetink. “Maar als je kijkt naar organisaties die zich vernieuwen, is het vaak juist de trouwe en ervaren werknemer -de ruggengraat van een bedrijf- die met slimme oplossingen komt. Zo’n medewerker weet hoe de hazen lopen en kent het proces van binnen en van buiten. Niet gek dat ervaren medewerkers ook zien hoe het beter kan in organisaties en hoe ze kunnen bijdragen aan innovaties.”

Toch worden die ideeën van ervaren professionals niet al te vaak werkelijkheid. Hoe komt dat?

Hoetink: “Ik hoor vaak van ervaren professionals dat ze een soort onrust hebben: ik kan nog zo veel, er zit nog meer in het vat, ik zie nog zoveel mogelijkheden voor onze organisatie…Tegelijkertijd zijn ze al zo hard aan het werk, bijvoorbeeld omdat ze in de loop der jaren steeds meer verantwoordelijkheden hebben gekregen. Dan blijft er af en toe weinig ruimte over in de agenda voor extra projecten.

“Of ze vinden het gewoon moeilijk collega’s en leidinggevenden te overtuigen van hun ideeën. Mensen die gewoon goed hun werk doen, steken niet altijd als eerste hun vinger op.”

Benieuwd naar het Backbone programma?

Het Backbone Programma is een diepgaand persoonlijk leiderschapstraject met een scherpe focus op de business. Wil je weten of het Backbone programma bij jou past? Download voor meer informatie de brochure.

Hakken in het zand?

“En vergeet niet: soms is het juist een goed idee om te zeggen ‘dat hebben we ooit al eens geprobeerd, maar het werkte niet, om een aantal redenen’. Het lijkt dan in de ogen van collega’s alsof je de hakken in het zand zet, terwijl je de organisatie juist behoedt voor dure fouten die al eerder gemaakt zijn!

Bevraag jezelf

Binnen het Backbone programma kijken we daarom van twee kanten naar dit probleem: ‘In het begin van de training, die 9 maanden duurt, stel je je zelf een organisatiedoel: dat ene project waar je al jaren tijd voor wilde maken, of een plan dat je steeds maar niet deelde met de rest, wat heb jij er voor nodig om dat werkelijkheid maken?”

“We hanteren verschillende methodes om tot antwoorden te komen, zoals crucial conversations, waarin je je eigen overtuiging en die van anderen leert bevragen. Ook oefenen we met story-telling: juist het vertellen van verhalen is zo waardevol als je anderen moet overtuigen van je idee en plan. Je leert je schat aan impliciete kennis expliciet maken. Durf maar eens uit te spreken waar jouw kracht zit.”

Geen machine

“Dat is echt heel spannend, maar ik zie in het programma dat wanneer mensen eenmaal nieuwsgierig hun eigen talent gaan onderzoeken, dat er dan ineens van alles kan gebeuren. Het is een onvoorspelbaar proces. Gelukkig maar, want creativiteit en fantasie onderscheiden ons van machines en algoritmes. Precies zulke ongrijpbare kwaliteiten maken dat mensen een carrière lang kunnen blijven groeien, maar ook dat organisaties kunnen blijven innoveren. En daar is echt iedereen voor nodig.”

Over Hugo Hoetink

Hugo’s specialisme ligt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Hij werkt nu al meer dan 20 jaar als trainer/adviseur/coach en heeft een passie voor de ontwikkeling van mensen in relatie tot de bijdrage die zij leveren aan hun organisatie en haar klanten. Hij is scherp, zowel in zijn analyses als in zijn feedback.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.