Ervaren professionals in de techniek  

Als ervaren professional ben je voor je omgeving een stabiele en productieve ‘backbone’ werknemer, maar in organisaties van vandaag de dag ben je eigenlijk veel meer dan dat. Je bent een belangrijke schakel en je weet precies hoe je met de uiteenlopende belangen van alle verschillende samenwerkingspartners in de business moet omgaan. Jij ziet kansen om de organisatie en business te ontwikkelen.

Maar hoe doe je dat? Hoe kun je jouw kennis en expertise zodanig toepassen dat de organisatie verder kan innoveren? We geven drie voorbeelden waarin een ervaren professional, in een technische organisatie, een sleutelrol speelde in een verandering. Ook geven wij 5 tips om de ontwikkeling van ervaren professionals in technische organisaties te stimuleren.

Technische professionals   

Als technisch expert vervul je steeds vaker een sleutelrol bij veranderingen. Je levert vaak de essentiële kennis waardoor een verandering echt gaat werken, zonder schadelijke bijeffecten. Daarom vorm je de ‘backbone’ van de organisatie. Om deze sleutelrol te spelen is meer nodig dan alleen technische expertise. Daarom is het van belang om je te blijven ontwikkelen. De focus ligt dan bij de ontwikkeling van zelfinzicht en ‘versnellende vaardigheden’ waardoor je talent en expertise  nog beter uit de verf komen. 

Rolbewustzijn zorgt voor groei 

Als asset-manager bij Gasunie heeft Nora veel verstand van leidingen en afsluiters en moet zij ook nadenken over het gebruik van die assets in de toekomst. Misschien gaat er dan wel geen aardgas meer door de leidingen, maar ‘warmte of waterstof. Wat betekent dat? Anticiperen op deze verschillende scenario’s betekent dat zij moet schakelen met experts op andere vakgebieden. Ze voelde een enorme verantwoordelijkheid om het leidingnetwerk klaar te krijgen en ervaarde weerstand in het bedrijf bij de beoogde veranderingen. Haar werk gaf haar hierdoor veel spanning en kostte moeite. Het was een sleur om dingen voor elkaar te krijgen.  
Ze volgde het Backbone programma bij Horizon waarin ze haar dialoogvaardigheden aanscherpte en zich nieuwe vormen van communiceren eigen maakte. Met deze nieuwe vaardigheden op zak gaat het samenwerken nu veel gemakkelijker en is het Nora gelukt om een nieuwe strategie op te stellen die ook breed gedragen wordt door haar collega’s. 

“Het is belangrijk om begrip te hebben voor de emoties die zijn collega’s hebben rond het afscheid van het oude IT-platform.” 

Verbindend communiceren

 Als technisch professional lever je niet alleen je expertise, maar je bent daarmee ook speler en belanghebbende in veranderprocessen.  Neem het voorbeeld van Yassine. Hij is owner van een nieuw ICT-ontwikkelplatform dat betere ondersteuning biedt aan de business dan het oude platform dat wordt uitgefaseerd. Dankzij zijn kennis en inzicht in de dynamiek van veranderprocessen, en zijn eigen rol daarin, vervult Yassine een sleutelrol bij de implementatie van het nieuwe platform. In deze rol moet hij samenwerken met collega’s die hun hart en ziel aan het oude platform gegeven hebben. Hierbij is het lang niet altijd adequaat om alleen een inhoudelijke discussie te voeren. Daarom is het voor Yassine belangrijk om begrip te hebben voor de emoties die zijn collega’s, rond het afscheid van het oude platform, hebben. Tijdens het Backbone programma heeft Yassine zich verdiept in verschillende vormen van communicatie. Waaronder het verbindend communiceren, met deze vaardigheid lukte het hem om de aanvankelijke ‘tegenstanders’ mee te krijgen in het veranderingsproces en de cohesie binnen het bedrijf te versterken.

Nu Gerard zich bewust is van deze valkuil gaat de communicatie beter en weten ook de nieuwe managers weer volop te profiteren van Gerards deskundigheid.

Oude en nieuwe generatie

Gerard is binnen het waterleidingbedrijf waar hij werkt dé expert op het gebied van pompinstallaties.  Hij kent de geschiedenis van elk station, vaak tot tientallen jaren terug.  Vaak wist hij daardoor doorslaggevende inzichten en argumenten naar voren te brengen als het gaat om de oplossing van storingen of investeringsbeslissingen. Maar gaandeweg komt in de organisatie een nieuwe generatie managers naar voren die de weg naar Gerard niet meer weet te vinden. Oorzaak hiervan is onder andere dat Gerard in zijn advisering nogal betweterig over kan komen en lang van stof kan zijn, zeker tegenover nieuwe managers die ‘weinig kaas gegeten hebben van de techniek’.

Nu Gerard zich bewust is van deze valkuil gaat de communicatie beter en weten ook de nieuwe managers weer volop te profiteren van Gerards deskundigheid. Hierdoor is niet alleen zijn zelfvertrouwen maar ook de samenwerking met een jongere generatie verbeterd.  

De voorbeelden die we gebruikt hebben zijn voorbeelden van technische professionals die het Backbone programma gevolgd hebben. Hiermee hebben zij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost gegeven, het effect is dat ze hun eigen wendbaarheid en toekomstige inzetbaarheid als ervaren professional vergroot hebben.   

Vijf tips! 

Om ontwikkeling van ervaren professionals in technische organisaties te realiseren geven we je vijf tips.  

 1. Ga in gesprek over jouw unieke talent:

  bespreek met jouw leidinggevende/organisatie hoe jouw ervaring, talent, kwaliteiten en ook jouw passie het beste benut kan worden zodat er een win-win ontstaat. 

 2. Laat jouw ontwikkeling aansluiten bij jouw werk:

  jij bent dol op je vak dus zorg ervoor dat jij kunt groeien tijdens het werk (voorkom dat je ontwikkeling isoleert van jouw werk) 

 3. Maak de doelstellingen concreet:

  maak duidelijk dat jouw ontwikkeling heel praktisch bijdraagt aan de resultaten van jouw werk  

 4. Bespreek jouw toekomstperspectief:

  voorkom dat je voor verrassingen komt te staan. Ontdek wat jouw ontwikkelperspectief is op het huidige functieniveau (en fixeer je niet op  groei richting managementniveau – tenzij dat echt bij jouw talent past)

 5. Veranker jouw ontwikkeling in ‘de business’:

  zoek zelf de ontwikkelingen in de business/organisatie op in plaats van dat ontwikkelingen je overkomen en je te laat bent om nog aan te sluiten.

Ben jij nieuwsgierig hoe jouw kennis en expertise van waarde blijft in een veranderende wereld en werkcontext? Met het Backbone programma ontwikkel je jezelf tot een wendbare ervaren professional! Neem contact met ons op of download de brochure; we helpen je graag verder! 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.