Vijf tips voor het coachen van jonge professionals

Je bent collega, wegwijzer, vraagbaak, inspirator, stimulator, misschien ook beoordelaar of leidinggevende van een jonge professional. Je begeleidt je jonge collega in een geweldig avontuur: het begin van zijn loopbaan! Een periode waarin van alles te ontdekken valt over wat bij je past, waar je goed in bent, waar je blij van wordt, hoe je samenwerkt, waar je toegevoegde waarde zit, welk werk je goed ligt en hoe organisaties werken. Iedere coach of begeleider werkt op zijn eigen manier.  

Leidinggevende of coach? 

Bij iedere rol horen andere taken en verantwoordelijkheden. Daarom is het belangrijk dat je goed helder maakt (en voor jezelf helder hebt) vanuit welke rol en positie je de begeleiding naar de jonge professional insteekt. Een leidinggevende beoordeelt namelijk ook op inhoudelijke ontwikkeling en resultaten, terwijl sommige coaches of traineebegeleiders alleen een rol hebben in het begeleiden van de persoonlijke ontwikkeling.  

Bijzondere aandacht verdient dan ook de situatie van leidinggevende en coach ineen. Veel jonge professionals moeten zich leren verhouden tot hiërarchie, en omdat deze twee rollen verschillende taken met zich meebrengen kan dit verwarrend zijn. De jonge professional probeert bijvoorbeeld zijn twijfels, onzekerheden en momenten waarop het niet goed loopt buiten beeld te houden, uit zorg voor een goede beoordeling. Door de rollen en verantwoordelijkheden helder te maken voorkom je dat een jonge professional zich niet optimaal ontwikkelt of gevoelens en vragen voor zichzelf houdt.  

Talentontwikkeling 

In de praktijk wil je dat een jonge professional zich optimaal ontwikkelt en dat haar/zijn kwaliteiten goed kan toepassen in het werk. Vergeet alleen niet dat iemand al talent hééft: ook al heeft een jonge professional nog weinig (werk)ervaring, de kwaliteiten, waarden, drijfveren en eerdere ervaring in ander werk maakt iemand uniek. Bespreek dus met een jonge professional waar zij/hij in wil groeien én bespreek hoe zij/hij nu al zijn unieke toegevoegde waarde kan laten zien. Daarnaast bespreek je ook wat nodig is om succesvol te zijn in de organisatie. Deze combinatie van talent, uitdagingen en toegevoegde waarde voor de business maakt dat een jonge professional steeds meer in haar/zijn kracht komt. 

Een voorwaarde voor de begeleiding van jonge professionals is een goede coachvraag: waar wil iemand zich in ontwikkelen, waarom is dat belangrijk en waarom wil hij dat? Het is belangrijk dat degene die begeleid wordt zélf de vraag geformuleerd heeft. Het formuleren van een vraag of doel op het vlak van persoonlijke en/of professionele ontwikkeling is voor een jonge professional niet altijd makkelijk. Soms omdat hij het lastig vindt om zijn twijfels en onzekerheden te laten zien. Soms omdat hij ‘gewoon’ niet weet waar hij het moet zoeken. Om tot een goede vraag te komen is er openheid nodig, en dat vraagt van beide kanten durf en kwetsbaarheid om op tafel te leggen wat op dit moment nog niet zo goed gaat. Wat daaraan bijdraagt zijn niet alleen goede coachende vaardigheden, ook kwetsbaarheid van jouw kant over jóuw twijfels of mislukkingen vroeger helpen om van beide kanten openheid te creëren.  

"Zorg dat de jonge professional zelf de coachvraag formuleert: alleen dan is er commitment op het leerproces "

Vijf tips  

  1. Maak de rol van de begeleider duidelijk: ben je coach, leidinggevende, collega of een combinatie hiervan? 
  2. Als je leidinggevende en coach bent: geef dan helderheid over de manier waarop de beoordeling van de jonge professional tot stand komt en hoe zich dit verhoudt tot het coachen 
  3. Benut het talent van de jonge professional: kijk niet alleen naar waar iemand nog in moet groeien, zoek samen uit op welke manier talenten, kwaliteiten en eerdere ervaring nu ook al toegepast kan worden  
  4. Zorg dat de jonge professional zelf de coachvraag formuleert: alleen dan is er commitment op het leerproces 
  5. Geef openheid over je eigen (eerdere) ervaringen, vragen en mislukkingen: dat helpt de ander om zich open te stellen 

Wil je meer lezen over het coachen van jonge professionals? Download het whitepaperHet geheim van effectieve begeleiding van jonge professionals of neem contact op met Mink Jelle Zijlstra op 06 53 39 72 93 of  zijlstra@horizontraining.nl voor een vrijblijvend adviesgesprek over onze maatwerk programma’s voor jonge professionals. 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.